Samenwerking en kennisuitwisseling in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Het verbeteren van gezondheid en gezondheidszorg zijn dynamische processen waarbij mensen uit onderzoek en praktijk van elkaar afhankelijk zijn. In dit project brengen we de bouwstenen en mechanismen in kaart die samenwerking en kennisuitwisseling tussen onderzoek en praktijk kunnen faciliteren binnen samenwerkingsnetwerken in de gezondheidszorg.

In 2019, Masha Nägele started her PhD research on collaboration and knowledge exchange in healthcare for people with Intellectual Disabilities. In specific, she focuses on strengthening the interorganizational collaboration and knowledge exchange within the network of Academic Collaborative ‘Stronger on your own feet’.

Improving health and healthcare are dynamic processes in which stakeholders from research, policy and practice are interdependent. There is an increasing demand in approaches that facilitate collaboration and knowledge exchange between academic research and daily practice of patients, healthcare professionals and healthcare policy. As an answer to this call, collaborative networks and approaches are initiated, including Academic Collaboratives. However, collaborative networks face several challenges in the interaction between research and practice, match between the supply of and demand for knowledge products, and use of scientific knowledge and innovations in practice. For sustainable development of a collaborative network, it is important to create a way of working together that is able to address these challenges. In this project, we identify the building blocks and mechanisms that can facilitate collaboration and knowledge exchange within collaborative networks in healthcare.

Inleiding

Het verbeteren van gezondheid en gezondheidszorg zijn dynamische processen waarbij mensen uit onderzoek en praktijk van elkaar afhankelijk zijn. Om die samenwerking tussen onderzoek en de dagelijkse praktijk van patiënten, zorgverleners en beleidsmedewerkers te bevorderen, wordt een groot aantal samenwerkingsnetwerken geïnitieerd. Een voorbeeld hiervan is de academische werkplaats, zoals Sterker op eigen benen. Dergelijke samenwerkingsnetwerken lopen echter tegen verschillende uitdagingen aan, zoals 1) de interactie tussen onderzoek en praktijk, 2) afstemming tussen vraag en aanbod van kennisproducten en 3) gebruik van wetenschappelijke kennis en innovaties in de praktijk. Voor een duurzame ontwikkeling van een samenwerkingsnetwerk is het belangrijk om tot een samenwerking te komen die deze uitdagingen het hoofd biedt.

Doelstelling

In dit project brengen we de bouwstenen en mechanismen in kaart die samenwerking en kennisuitwisseling kunnen faciliteren binnen samenwerkingsnetwerken in de gezondheidszorg.

Methode

Dit project is een explorerend onderzoek, waarbij we ook specifiek naar het functioneren van academische werkplaats Sterker op eigen benen kijken. Eerst hebben we gekeken hoe samenwerking en kennismanagement vorm kreeg in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking ten tijde van de COVID-19 pandemie. Vervolgens hebben we ons gefocust op het functioneren van de academische werkplaats: hoe ziet het netwerk van Sterker op eigen benen eruit en hoe verlopen de processen van samenwerking en kennisuitwisseling tussen onderzoek en praktijk? Hoe kunnen we deze processen in de toekomst gezamenlijk verder optimaliseren? Ten slotte kijken we of strategieën voor optimalisering ook daadwerkelijk bijdragen aan de interorganisationele samenwerking en kennisuitwisseling binnen de academische werkplaats.

Waar zijn we nu?

We hebben al meer inzicht verkregen over samenwerking en kennismanagement tijdens de COVID-19 pandemie en over de processen van samenwerking en kennisuitwisseling binnen het netwerk van Sterker op eigen benen. Dit is op basis van (1) 25 interviews met mensen werkzaam in onderzoek, beleid en praktijk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en (2) een netwerksurvey en 15 aanvullende interviews met mensen werkzaam bij één van de acht organisaties onderdeel van het netwerk van Sterker op eigen benen.

Op dit moment gaan we aan de hand van Group Model Building sessies kijken hoe we de samenwerking en kennisuitwisseling gezamenlijk kunnen optimaliseren en evalueren we met focusgroepen en vragenlijsten dergelijke strategieën.

Heb je interesse om op de hoogte gehouden te worden? Laat dan je contactgegevens achter of neem contact op met de onderzoeker!

Het onderzoek is gestart in september 2019 en wordt gefinancierd door ZonMw. Binnen dit onderzoek wordt samengewerkt met alle zorgorganisaties die onderdeel zijn van het netwerk van Sterker op eigen benen. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met experts van de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit en Tilburg University.  

Publicaties

Publicaties

Knowledge management in the care for people with intellectual disabilities during the COVID-19 pandemic

Lees meer >