Inclusief onderzoek

Voor ons staat inclusief onderzoek gelijk aan een toegankelijke en participatieve benadering waarbij mensen met een verstandelijke beperking volledig betrokken zijn.

Als academische werkplaats staan wij voor inclusief onderzoek. Voor ons staat inclusief onderzoek gelijk aan een toegankelijke en participatieve benadering waarbij mensen met een verstandelijke beperking volledig betrokken zijn. De werkzaamheden variëren van meedenken over een onderzoeksonderwerp- en vraag, het uitwerken van een geschikte onderzoeksmethode, het co-modereren van groepsgesprekken, tot het uitwerken van een analyse en het maken van verschillende materialen om de (tussentijdse) bevindingen te communiceren. Deze inclusieve vorm van samenwerken vormt een bron van inspiratie voor het opkomende onderzoekdomein citizen science, of burgerwetenschap. Inclusief onderzoek wordt ook wel gezien als een ultieme vorm van citizen science. 

Onderzoeken

De ontwikkeling van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke gezondheidsmonitor voor mensen met een licht verstandelijke beperking

Het monitoren van de gezondheid van mensen met een licht verstandelijke beperking is van groot belang voor het formuleren van passend gezondheidsbeleid. Het doel van dit project is om een toegankelijke en gebruiksvriendelijke gezondheidsmonitor te ontwikkelen waarmee zorgorganisaties en GGD’en structureel de gezondheid en het welzijn van deze doelgroep in kaart kunnen brengen.

Lees meer >

Inclusieve ontwikkeling en implementatie van eHealth

Ondanks de veelbelovende eHealth-toepassingen die worden geïntroduceerd, blijft voor mensen met een verstandelijke beperking implementatie een uitdaging. Dit komt doordat eHealth vaak wordt ontwikkeld zonder de betrokkenheid van belangrijke stakeholders. Door ontwikkeling en implementatie samen te organiseren wordt een betere match tussen de gebruikers, de eHealth technologie en context gecreëerd.  

Lees meer >

Samenwerking en kennisuitwisseling in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Het verbeteren van gezondheid en gezondheidszorg zijn dynamische processen waarbij mensen uit onderzoek en praktijk van elkaar afhankelijk zijn. In dit project brengen we de bouwstenen en mechanismen in kaart die samenwerking en kennisuitwisseling tussen onderzoek en praktijk kunnen faciliteren binnen samenwerkingsnetwerken in de gezondheidszorg.

Lees meer >

Impact COVID-19 pandemie

In september 2020 startten we met onderzoek naar de impact van COVID-19 op mensen met een licht verstandelijke beperking of laaggeletterdheid. Doel van dit onderzoek is om beter zicht te krijgen op de impact van de coronacrisis en de coronamaatregelen op deze doelgroepen en met deze informatie handelings-perspectieven te bieden voor professionals en gemeenten. 

Lees meer >

Kennisproducten

Gezond leven

Meer bewegen: dromen, ontdekken en doen!

Lees meer >

Samenwerken in onderzoek

Met 'inclusief onderzoek' wordt de actieve deelname van mensen met een verstandelijke beperking in onderzoek bedoeld. Mensen met een verstandelijke beperking hebben hierbij de mogelijkheid om beslissingen te maken binnen en invloed uit te oefenen op het onderzoek.

Lees meer >