Fysieke gezondheid

Ons doel is om met data-inzichten de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren en bij te dragen aan het verkleinen van gezondheidsongelijkheid.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak specifieke zorgbehoeften, ook als het gaat om hun lichamelijke gezondheid. Sommige gezondheidsproblemen hangen samen met hun beperking, terwijl andere aandoeningen zoals griep of kanker zijn net zo gebruikelijk zijn voor mensen met en zonder verstandelijke beperking. Toch kunnen de klachten, zorgvragen en behandeling die nodig is, anders zijn bij mensen met een verstandelijke beperking.


Binnen dit thema doen we daarom epidemiologisch onderzoek naar ziektes die veel voorkomen bij zowel mensen met als zonder verstandelijke beperking. We kijken naar de verschillen tussen deze groepen en proberen de oorzaken van deze verschillen te begrijpen. Zo krijgen we inzicht in welke ziektes vaker of juist minder vaak voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking, onder welke omstandigheden dit gebeurt, en op welke signalen artsen extra alert moeten zijn.


Voor ons onderzoek maken we veel gebruik van ‘real world data’ – gegevens die al zijn vastgelegd voor administratieve of zorgdoeleinden. Denk hierbij aan grote databases van het CBS of informatie uit huisartsendossiers. Daarnaast werken we met Carmenda aan het toegankelijk maken van dossiers uit de gehandicaptenzorg voor onderzoek en om deze te combineren met andere databronnen.
Ons doel is om met deze inzichten de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren en bij te dragen aan het verkleinen van gezondheidsongelijkheid.

Onderzoeken

Benutten van tekstuele rapportages uit elektronische cliëntendossiers in de gehandicaptenzorg voor inzicht en voorspellingen

Door Natural Language Processing (NLP) toe te passen op tekstuele data uit elektronische cliëntdossiers binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, kunnen gezondheidsproblemen en gedragsveranderingen vroegtijdig worden herkend, wat bijdraagt aan betere zorg en kwaliteit van leven.

Lees meer >

Betere preventie en screening van kanker bij mensen met een verstandelijke beperking

In dit project houden we ons bezig om de preventie en screening van kanker voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren, door zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek uit te voeren.  

Lees meer >

Kanker bij mensen met een verstandelijke beperking

Dit onderzoek richt zich op het vergroten van kennis over kanker bij mensen met een verstandelijke beperking, om verschillen in zorg, preventie en behandeling te begrijpen en bij te dragen aan betere kankerzorg voor deze doelgroep.

Lees meer >

COVID-19 en pandemische paraatheid

Het onderzoek richt zich op de impact van de COVID-19-pandemie op mensen met een verstandelijke beperking, met nadruk op zorgtoegankelijkheid, sterftecijfers en welbevinden, en onderzoekt hoe de lessen uit deze ervaringen kunnen bijdragen aan een inclusievere aanpak bij toekomstige pandemieën.

Lees meer >

Personen met een verstandelijke beperking identificeren in ‘real world data’

Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van methoden om mensen met een verstandelijke beperking te identificeren door gegevens uit verschillende databronnen, zoals langdurige zorg, huisartsregistraties en andere zorgvoorzieningen, te combineren.

Lees meer >

Kennisproducten