Vroegtijdige herkenning van diabetes type 2 en preventie van complicaties met behulp van machine learning

Dit onderzoek benut machine learning om data te analyseren en patronen te ontdekken die zorgverleners kunnen helpen diabetes type 2 en bijbehorende complicaties bij mensen met een verstandelijke beperking sneller en effectiever te herkennen en voorkomen.

Inleiding

Diabetes type 2 is een veelvoorkomende aandoening die gepaard kan gaan met ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nier- en oogproblemen en in ernstige gevallen zelf kan leiden tot amputaties. Voor mensen met een verstandelijke beperking brengt deze ziekte extra uitdagingen met zich mee. In vergelijking met de algemene populatie komt diabetes vaker voor en al op jongere leeftijd. Leefstijladviezen en behandelrichtlijnen bij diabetes zijn vaak niet goed passend voor mensen met een verstandelijke beperking, Doordat er vaak ook andere gezondheidsproblemen spelen, worden complicaties later opgemerkt en kunnen deze ernstiger zijn dan bij mensen met diabetes die geen verstandelijke beperking hebben. 

Doelstelling en methode

Dit onderzoek richt zich op het vroegtijdig herkennen van diabetes type 2 en de bijbehorende complicaties, onder andere bij mensen met een verstandelijke beperking. Met behulp van machine learning, een geavanceerde techniek binnen artificial intelligence, analyseren we verschillende soorten data om patronen te ontdekken die kunnen wijzen op een verhoogd risico. We passen deze technologie specifiek toe om beter in te spelen op de unieke kenmerken en zorgbehoeften van mensen met een verstandelijke beperking.

Het doel is om zorgverleners te ondersteunen met hulpmiddelen die kan helpen diabetes type 2 sneller en effectiever eerder te ontdekken en complicaties eerder op te merken of te voorkomen. 

Waar zijn we nu?

Op dit moment zit het onderzoek in de voorbereidende fase. 

Het onderzoek is loopt van 2024 tot en met 2028. Dit onderzoek wordt gefinancierd door VWS en ZonMw. 

Externe promotor van dit onderzoek is Prof.dr.ir. Bedir Tekinerdogan (Wageningen University) en co-promotor is Dr. Yamine Bouzembrak (Wageningen University). 

Klankbordgroep

De klankbordgroep wordt nog vormgegeven.