Onderwijs

Onderwijs aan studenten en professionals.

De academische werkplaats biedt samen met ervaringsdeskundigen een ruim aanbod van onderwijsactiviteiten aan en voor een breed publiek! Zo is er onderwijs voor studenten van de Radboud Universiteit, de Hogeschool Nijmegen (HAN), medewerkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg, en onderzoekers uit binnen- en buitenland. Eigenlijk voor iedereen die er baat bij heeft om meer te leren en ervaringen te delen als het gaat om de gezondheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat dit standaard in de huidige opleidingen voor zorgprofessionals terugkomt. Dus neem een kijkje op deze website en neem contact met ons op als je vragen of ideeën hebt; als academische werkplaats werken we namelijk het liefste aan onderwijsactiviteiten waar echt behoefte aan is vanuit de werkvloer.

Toekomstige zorgprofessionals

Het Radboudumc heeft de enige geneeskunde opleiding in Nederland waar in bijna ieder academisch leerjaar aandacht is voor mensen met een verstandelijke beperking. Hiermee dragen we bij aan het creëren van bewustwording onder toekomstig zorgprofessionals met betrekking tot gezondheidsachterstanden die mensen met een verstandelijke beperking ervaren en de rol die je als zorgprofessional kan spelen om gezondheidszorg beter toegankelijk te maken. Iedere arts komt in zijn carrière wel mensen met een verstandelijke beperking tegen en het is belangrijk dat zij dan stil kunnen staan bij de mogelijk andere behoeften en aandachtspunten voor deze doelgroep. Het onderwijs van de academische werkplaats wil dan ook bereiken dat iedere toekomstige arts kennis maakt met de specifieke behoeften, de co-morbiditeit en afwijkende klachtenpresentaties van deze doelgroep.

Ervaringsdeskundigen spelen een belangrijke rol binnen het onderwijs. Zo wordt er bijvoorbeeld maandelijks samen met ervaringsdeskundigen een communicatietraining verzorgt aan geneeskunde studenten. Studenten worden hier uitgedaagd om een eenvoudig medisch probleem uit te leggen aan de ervaringsdeskundige die op zijn beurt feedback mag geven op de communicatie van de student.

Ben je geneeskunde student en wil je een keer kennismaken met een arts VG of heb je interesse om een keertje een dag mee te lopen met een arts VG, neem dan contact met ons op. Er werken zes artsen VG (i.o.) bij de academische werkplaats die het super leuk vinden om over hun vak te praten met jou! 

Zoek jij een plek voor je onderzoeksstage tijdens je geneeskunde opleiding, en heb je interesse in de gezondheid en geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking, dan kan dat bij ons! Neem contact op met onze onderwijs coördinator Fleur Boot. 

Vanuit het IPL traject aan Labs & Werkplaats Pluryn Groesbeek (Pluryn, Groesbeek verzorgen wij samen met ervaringsdeskundigen onderwijs aan o.a. studenten Mondzorgkunde, Verpleegkunde, Fysiotherapie, Ergotherapie, en Social Work. Gezondheid en communicatie staan hierbij centraal. Ook vertelt de ervaringsdeskudnige tijdens dit onderwijs vaak over zijn eigen ervaringen in de praktijk met zorgprofessionals, de studenten stellen vragen en die uitwisseling is enorm waardevol. 

Neem contact op met onze onderwijs coördinator Fleur Boot. 

Heb je het idee dat er binnen jouw opleiding meer aandacht zou moeten zijn voor deze doelgroep, neem dan ook zeker contact met ons op, we zijn benieuwd naar jullie behoeften en ideeën. En staan open om hierin samen op te trekken / samen te werken.  

Neem contact op met onze onderwijs coördinator Fleur Boot. 

Nederland heeft een unieke situatie, we hebben een gespecialiseerde arts voor mensen met een verstandelijke beperking; de arts VG. Geen ander land in de wereld kent dit specialisme. Mensen met een verstandelijke beperking maken echter ook veel gebruik van medische zorg uit andere specialismen. Iedere arts komt in zijn carrière mensen met een verstandelijke beperking tegen. Met ons onderwijs aanbod voor medisch specialisten in opleiding willen we dat iedere specialist kennis maakt met de specifieke behoeften, communicatie, de co-morbiditeit en afwijkende klachtenpresentaties van deze doelgroep. Hiervoor zetten we de expertise van de arts VG in binnen het onderwijs voor vervolgopleidingen in , o.a. doen we dit nu bij de opleiding tot Huisarts, SOG, bedrijfsarts, verzekeringsarts, en vertrouwensarts.

Het onderwijs richt zich veelal op het leren herkennen van een verstandelijke beperking, de beperkte gezondheidsvaardigheden, inclusief communicatie  en hoe dit invloed kan hebben om de behandelrelatie, diagnostiek en behandeling. Verder richt het onderwijs in de vervolgopleidingen zich op de samenwerking en elkaar leren vinden.

Neem contact op met onze onderwijs coördinator Fleur Boot. 

Professionals in de zorg 

Met TRAIN-ID bieden wij een training aan voor zorgprofessionals werkzaam in de gehandicaptenzorg zonder medische achtergrond die behoefte hebben aan het opdoen van meer kennis en vaardigheden als het gaat om ondersteuning in gezondheid van cliënten met een verstandelijke beperking. Onderwerpen omvatten o.a.: Signalen van gezondheidsproblemen, het leren kennen van de cliënt en zijn/haar gezondheidsvaardigheden, observeren en signaleren, taal geven aan wat je signaleert, multidisciplinair samenwerken, autonomie en eigen regie van de cliënt, gezonde leefstijl stimuleren en bevorderen. 

Heb je als organisatie interesse in TRAIN-ID of zoek je meer informatie, neem dan contact op met Kim Nijhof.

Summer school

Elke 2 jaar bieden wij in juli onze Summer School week aan: Intellectual Disability and Health: reducing Inequity. Deze Summer School geeft ons de kans om de expertise van de arts VG en onze expertise op het vlak van inclusief onderzoek en gezondheidsonderzoek voor mensen met VB te delen met een groep internationale deelnemers.

De deelnemers aan het Radboud Summer School programma kiezen bewust voor deelname aan een specifieke cursus en zijn zeer gemotiveerd om actief mee te doen. Het biedt de mogelijkheid om met mensen met dezelfde interesse ervaringen en kennis uit te wisselen.

Ieder jaar krijgen we erg positieve reacties, wil je ook deelnemen aan de Summer School? Houd dan de website van Sterker op eigen benen of de website van de Radboud Summer School in de gaten! Of neem contact op met Fleur Boot.

Onderwijsmedewerkers

Fleur Heleen Boot
Onderwijs coördinator en senior onderzoeker

Kim Nijhof
Onderzoeker (PhD kandidaat)

We delen onze kennis en expertise graag met anderen!

We delen onze kennis en expertise graag met anderen. Mocht je een gastdocent of spreker zoeken die iets kan vertellen over de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking of spreekt een specifiek onderwerp van een van onze onderzoeksprojecten jou aan? Neem dan contact met ons op. 

Heb je een vraag over onze onderwijsactiviteiten? Of wil je weten wat we voor jou en je collega’s kunnen betekenen op het gebied van onderwijs? Neem dan gerust contact met ons op. 

Contactgegevens

Mail: onderwijssterkeropeigenbenen.elg@radboudumc.nl
Tel:   024-3618181 (voor het plannen van een afspraak met onze onderwijs coördinator Fleur Boot)