Onderzoek naar geneeskunde én gezondheid binnen Academische werkplaats Sterker op eigen benen

Publicatie datum: 16 februari 2024

Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke beperking.

Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke beperking. Deels heeft dit te maken met de beperking zelf. Sommige syndromen geven een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Door genetisch onderzoek weten we hier steeds meer over en kan er proactief gehandeld worden. Daarnaast zijn er verschillende redenen waarom toegang tot gezondheidszorg niet altijd goed verloopt. Het gaat dan bijvoorbeeld om communicatieproblemen en beperkt lichaamsbewustzijn waardoor mensen met VB niet altijd goed aan kunnen geven wat er aan de hand is. Zij zijn dan afhankelijk van mensen uit hun omgeving om op tijd te signaleren en actie te ondernemen. Daarnaast kunnen zij gezondheidsklachten anders uiten waardoor een verkeerde diagnose wordt gesteld of de klacht onterecht aan de VB wordt toegeschreven. Niet iedere arts is bekend met de behoeften van mensen met VB en wat er nodig is om, zeker bij complexere problemen, de goede diagnose te stellen. Daardoor duurt het te vaak te lang voordat de juiste zorg is gevonden. Daarnaast is de gezondheidszorg ook fysiek niet altijd even goed toegankelijk voor mensen met een beperking. 

Kort samengevat gaat het bij het bevorderen van de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking om een complexe groep mensen, met complexe gezondheidsproblemen en in een complexe context. Een verstandelijke beperking heb je levenslang en deze uitdagingen voor goede gezondheidszorg blijven dan ook gedurende de hele levensloop relevant. Dat vraagt om onderzoek dat recht doet aan deze complexiteit. Daarom kiezen we er als academische werkplaats voor om zowel gezondheid als geneeskunde centraal te stellen in ons onderzoek en dit vorm te geven in samenwerking met de praktijk en mensen met een verstandelijke beperking zelf.

Heeft uw zorgorganisatie ook interesse om aan te sluiten bij onze academische werkplaats? Neem dan contact op via: sterkeropeigenbenen@radboudumc.nl