Nieuw onderzoeksproject ‘Een interdisciplinair dagelijkse zorg perspectief op psychiatrie in de gehandicaptenzorg’ gehonoreerd

Publicatie datum: 20 december 2023

Recent is voor dit onderzoek een subsidie aan onze Academische werkplaats toegekend binnen het ZonMw-programma ‘Gewoon bijzonder’. 

Recent is voor dit onderzoek een subsidie aan onze Academische werkplaats toegekend binnen het ZonMw-programma ‘Gewoon bijzonder’. Deze aanvraag is geschreven in samenwerking van Academische werkplaats Sterker op eigen benen met de Radboudumc afdeling Psychiatrie, HAN University of Applied Sciences, BPSW beroepsvereniging van professionals in sociaal werk,  NVA - Nederlandse Vereniging voor Autisme, ZeldSamen en de arts VG opleiding van het Erasmus MC. Het project wordt als promotieonderzoek uitgevoerd door een arts in opleiding tot AVG in samenwerking met deze partners.

In de praktijk zorgt de combinatie van verstandelijke beperking en psychische problematiek voor veel uitdagingen omdat de VB zorg en GGZ in verschillende sectoren zijn georganiseerd, gefinancierd en onderzocht. Om de dagelijkse praktijk te ondersteunen, is een overkoepelende en interdisciplinaire blik noodzakelijk. 

Onderdelen van het project zijn;

  • dataonderzoek naar psychiatrische aandoeningen en medicatiegebruik bij mensen met VB
  • kwalitatief onderzoek naar uitdagingen bij samenwerken op het snijvlak van GGZ en VG-zorg
  • literatuuronderzoek naar screening en diagnostische instrumenten
  • het ontwikkelen van scholing voor zorgprofessionals

Met het project verkrijgen we kennis over hoe psychische problemen zich uiten in de dagelijkse praktijk en over wat er nodig is om de samenwerking tussen zorgverleners in de gehandicaptenzorg en GGZ te ondersteunen en de zorg voor mensen met een VB en psychische problemen te verbeteren. Het onderzoeksproject gaat op 1 maart 2024 van start.