Interview ervaringsdeskundige Marco Buurman en Masha Nägele over hun samenwerking aan een toegankelijke COVID-19 poster

Publicatie datum: 24 september 2024

Sterker op eigen benen promovenda Masha Nägele en ervaringsdeskundige Marco Buurman van Pluryn hebben de afgelopen maanden samengewerkt om onderzoek van Masha - kennismanagement ten tijde van de COVID-19 pandemie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking - te vertalen naar een begrijpelijke poster die toegankelijk is voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen kijken ze terug op een leuke en leerzame samenwerking. Om het af te sluiten verdient Marco even een plek in de spotlights! 

Waarom vind je dit een belangrijk onderzoek?

"Omdat in coronatijd best veel dingen verkeerd zijn gegaan. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld dat op een instelling of via de overheid veel informatie werd gedeeld die niet echt duidelijk was voor mensen met een beperking. En dit is een leermoment geweest voor een volgende keer of voor een volgende pandemie."

Waarom wilde je graag meewerken aan een makkelijk lezen poster van het onderzoek?

"Omdat ik vind dat iedereen het recht heeft om alles te weten en dat mensen met een verstandelijke beperking daar ook over mee kunnen denken en beslissen. Door het onderzoek ook voor mensen met een verstandelijke beperking begrijpelijk maken, krijgen ze dat recht."

Hoe vond je de samenwerking gaan?

"Ik vond de samenwerking heel erg leuk gaan. Ik heb meerdere dingen bij het Radboudumc gedaan en ik vond het altijd al leuk om daaraan mee te doen. Omdat cliënten daarmee ook in hun kracht worden gezet. Ik vind het een leuke uitdaging. En nu leert Masha ook dat makkelijk taalgebruik heel belangrijk is, zodat iedereen het snapt. Anders wordt het al snel ‘abracadabra-werk’."

Wat zien we op de foto?

"We waren een presentatie aan het houden over de poster, die we al eerder zouden geven, maar door de vakanties in de zomer hebben we deze pas later opgepakt. Je ziet mijn collega’s van bureau medezeggenschap van Pluryn. Zij hebben gekeken of de poster ook écht duidelijk is voor iedereen die hem wilt bekijken."

Wil je verder nog wat kwijt?

"Ik hoop snel weer verder samen te werken!"