Rapport offerteopdracht monitoring convenant medisch generalistische zorg voor mensen met een beperking
In opdracht van het ministerie van het VWS is door de academische werkplaats Sterker op eigen benen een explorerend onderzoek gedaan in twee regio’s naar wat betrokken partijen in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen (VB) merken van de acties uit het convenant medisch generalistische zorg (MGZ) voor mensen met een beperking.
Medisch generalistische zorg (MGZ) voor mensen met verstandelijke beperkingen (VB) is zorg zoals huisartsen en artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG) in onderlinge afstemming en samenwerking plegen te bieden. Wettelijk is geregeld dat mensen met VB een beroep op deze zorg kunnen doen als zij deze zorg nodig hebben, ongeacht of zijn in een zorgorganisatie wonen of thuis.
De beschikbaarheid en kwaliteit van deze zorg staat om een aantal redenen onder druk, zoals de arbeidsmarktkrapte en hoge werkdruk ervaren door huisartsen en AVG’s en de suboptimale samenwerking en facilitering onderling. Om betere voorwaarden te creëren en zorgverleners in de MGZ voor mensen met VB te faciliteren opdat deze zorg goed geleverd kan worden, hebben alle betrokken partijen afspraken gemaakt. Daartoe is op 29 oktober 2020 het convenant “Facilitering en randvoorwaarden medisch generalistische zorg voor mensen met een beperking” getekend (1).
Hierin werden voor verschillende betrokken partij acties afgesproken om de MGZ te verbeteren door beter samen te werken en de huisarts en AVG beter te faciliteren. De betrokken partijen betreffen Ieder(in), KansPlus, InEen, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlandse Vereniging voor Artsen Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondersteunt de afspraken in het convenant.
In dit project is een exploratief onderzoek uitgevoerd in twee regio’s om een eerste inzicht te krijgen in wat alle betrokken partijen merken van de acties uit het convenant en wat deze acties opleveren. Hiertoe zijn 14 verschillende vertegenwoordigers van betrokken partijen in MGZ voor mensen met een verstandelijke beperking geïnterviewd over hun ervaringen met deze zorg, met name gericht op samenwerking en verbeteracties zoals beschreven in het convenant.
Met behulp van een systeem framework is er inzicht verkregen in de voorwaarden die ervoor zorgen dat samenwerking goed verloopt, waar knelpunten zijn en wat er nodig is om betrokken partijen aan te moedigen dan wel acties bij te stellen.