POH GGZ Spoed op de HAP

Voor mensen met psychische klachten die zorg buiten kantooruren nodig hebben, is vaak onvoldoende GGZ-hulp beschikbaar. Voor patiënten die niet in aanmerking komen voor de GGZ-crisisdienst, heeft de huisartsenpost (HAP) een belangrijk aandeel in spoedzorg.

Voor mensen met psychische klachten die zorg buiten kantooruren nodig hebben, is vaak onvoldoende GGZ-hulp beschikbaar. Voor patiënten die niet in aanmerking komen voor de GGZ-crisisdienst, heeft de huisartsenpost (HAP) een belangrijk aandeel in spoedzorg. Mensen met een LVB hebben vaker psychische klachten dan mensen uit de algemene bevolking; een LVB kan bijdragen aan het ontstaan van acute psychosociale problematiek. Een POH-GGZ kan, net als in de dagelijkse huisartspraktijk, ook binnen de HAP deze patiënten met psychische klachten overnemen en hen vanuit hun GGZ-expertise ondersteunen.

De afgelopen jaren heeft de HAP in Haarlem samengewerkt met Inpractica, en positieve ervaring met deze zgn. POH-GGZ Spoed opgedaan. Monique Koks-Leensen heeft, samen met Inpractica, deze zorginnovatie in pilots in 3 nieuwe HAPs geïmplementeerd en geëvalueerd, met specifieke aandacht voor patiënten met een (vermoedelijke) LVB (zie rapport).