Gezond leven

Meer bewegen: Dromen, ontdekken en doen!

Noortje Kuijken heeft, in samenwerking met het Kennisplein Gehandicaptensector en met hulp van een subsidie van Stichting SPZ, een methode ontwikkeld die mensen met een verstandelijke beperking helpt om meer te bewegen in het dagelijks leven.

Wil jij met je cliënt aan de slag om meer te bewegen in het dagelijks leven? De methode dromen-ontdekken-doen helpt jou als begeleider mensen met een verstandelijke beperking meer te laten bewegen in het dagelijks leven. Het geeft handvatten hoe je bewegen meer onderdeel maakt van het dagelijks leven van je cliënt. Samen doorloop je met je cliënt daarbij de fases: dromen, ontdekken en doen.

Aan de slag

Via de stappen uit deze methode ga je in gesprek over wat je cliënt al doet aan beweging én graag wil doen om meer te bewegen. De onderstaande drie tools helpen je daarbij. Het gaat om een handreiking, beweegposter en weekplanner.

 1. Handreiking
  Voor begeleiders zijn er twee handreikingen ontwikkeld, namelijk één voor zorginstellingen en één voor ambulante begeleiding. De handreikingen beschrijven hoe je als begeleider aan de slag kunt gaan met de beweegposter en de weekplanner.
 2. Beweegposter
  Met de beweegposter kun je de dromen van cliënt achterhalen. Je geeft antwoord op de vraag: Hoeveel zou je cliënt graag willen bewegen en wat kan hij/zij allemaal doen om te bewegen? De poster bestaat uit twee kanten. De linkerkant gaat over de dingen die je cliënten nu al doen aan beweging in het dagelijks leven. Aan de rechterkant komen dingen te staan die je cliënten zouden kunnen en willen doen om meer te bewegen in het dagelijks leven.
 3. Weekplanner
  Na het invullen van de beweegposter kun je aan de slag met je cliënt. Het echte doen moet natuurlijk nog gebeuren. De weekplanner en het bijbehorende uitknipvel kunnen daarbij helpen.

  Met bovenstaande hulpmiddelen ga je van bewust worden naar actie. Door te plannen wanneer je cliënt meer wilt bewegen en te kijken of het ook lukt. Luister daarbij naar je cliënt en probeer niet teveel te sturen; het gaat om wat hij/zij graag wil en kan.

Winactie

Laat op social media via de hashtag #ikbenff zien hoe jij en je cliënt bewegen in het dagelijks leven toepassen. Maak de volgende zin af: “Ikbenff…” en post deze samen met een foto van jouw cliënt met begeleider, ouder, vriend of familielid in beweging vóór 23 april 2018. Of stuur deze naar info@kennispleingehandicaptensector.nl. De 100 origineelste en leukste inzendingen ontvangen een stappenteller samen met het hard copy pakket! Lees hier de bijbehorende actievoorwaarden.

#Ikbenff

Meer bewegen is belangrijk voor de gezondheid en om in contact te komen met andere mensen. Het is niet moeilijk. Jullie kunnen er iedere dag mee beginnen. Kom in beweging en laat op social media via de hashtag #ikbenff zien hoe jij en je cliënt bewegen in het dagelijks leven toepassen.

Laat je inspireren

Bewegen gaat ook over plezier maken. Bekijk de filmpjes over de methode en laat je inspireren!

Vragen of meer weten?

Heb je een vraag over de methode? Neem dan gerust contact op met Noortje Kuijken via sterkeropeigenbenen@radboudumc.nl.

Flyer

Handreiking voor begeleiders

Beweegposter

Weekplanner

Films

Professionals en cliënten vertellen over het gebruik van de ontwikkelde producten binnen de academische werkplaats Sterker op eigen benen.